Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Pozitívumok Napközinkben

 Pozitívumok napközinkben:

 • 1.         a közös játék élménye
 • 2.         az önállóság kialakulásának támogatása
 • 3.         képességfejlesztő fa-és gyapjújátékok sokasága
 • 4.         kis létszámú, családias csoport
 • 5.         személyre szabott, szeretetteljes bánásmód
 • 6.         ritmikusan ismétlődő napirend
 • 7.         évszakoknak megfelelő dalok és versek mozgással kísérve( reigen)
 • 8.         életkornak megfelelő mesék
 • 9.         óvónő általi szakszerű foglalkoztatás
 • 10.   átvezetés a családból az óvodába
 • 11.   séták, erdei kirándulások
 • 12.   mindennapos játék a zegzugos udvaron, friss levegőn
 • 13.   egészséges táplálkozás, sok zöldség, gyümölcs és gabona, reformkonyha
 • 14.   zenei nevelés, hagyományörző népi mondókák, gyermekdalok, klasszikus zene
 • 15.   finom, motorikus –és nagy mozgás fejlesztése
 • 16.   szociális viselkedésformák gyakorlása
 • 17.   a családias otthon, „tűzhely” melege
 • 18.   az óvónő anyát idéző, „burkoló”, óvó jelenléte
 • 19.   a kreativitás fejlesztése, vizuális nevelés
 • 20.    waldorfos jelleg

Az Egészség Szigete:

Az Egészségsziget Családi Napközi 2006 őszén nyitotta meg kapuit. A napközi a Fehér Kereszt telephelyeként működik, a gyermekekről pedig Gutiné Sólyom Nikoletta, diplomás óvónő gondoskodik. A családias környezet, a szeretetteljes bánásmód, a kreativitást fejlesztő, főként fából készült, igényes játékok, az egészséges ételek,a versek, a dalok, s nem utolsó sorban a természet közelségét biztosító, növényekben gazdag, zegzugos udvar nap mint nap hozzájárulnak ahhoz, hogy a gyermek örömmel járhasson ide, miközben szülei dolgoznak.

 

Mi mindent nyújt egy gyermeknek az Egészségsziget Családi Napközi?

 

Kreativitást fejlesztő játékok:

A napköziben nagyon sok fából, gyapjúból készült játék található. Minden játék minőségi, igényesen vannak kidolgozva. Az egymással összeépíthető szettek, a bábok, a sok-sok játékfigura mind-mind a gyermeki fantáziát hivatottak beindítani. A napközibe járó gyermekek hamar megtalálják kedvenc itteni játékukat.

 

 Versek, dalok, mesék és mondókák

Sokan talán nem is sejtik, hogy a gyermekeknek énekelt dalok és a nekik mondott versek, mesék mekkora mértékben fejlesztik beszédkészségüket, nyelvérzéküket. Nem véletlen, hogy annyi népi gyermekdal született annak idején, s hogy ma is számos ritmikus mondókát írnak a legkisebbeknek. A kicsik ezeket nagyon élvezik, jól odafigyelnek rájuk, hiszen segítenek abban, hogy könnyebben megtanulják az emberi nyelvet. Az egyszerű, könnyen megjegyezhető rigmusuk jobban a fülükbe másznak, mivel az ő korosztályuknak íródtak. Ezért fontos annyira, hogy sokat énekeljünk és verseljünk gyermekeinknek.

Számos népi mese, mondóka és gyermekdal született a régi időkben. Eleink tudták, hogy az apróságok beszédkészségét és nyelvérzékét nagymértékben fejlesztik ezek a kincsek. Később írók és költők tollából keltek életre újabb versek és mesék.

Mikor egy szülő ilyesfajta költeményekkel kedveskedik gyermekének, fontos, hogy a korosztályának megfelelő műveket válasszon. Ha ezt figyelembe véve jól megválasztott verseket és meséket mondunk gyermekünknek, tapasztalhatjuk, mennyire figyel, hogyan koncentrál, miként nézi mozgó szánkat kerekre nyílt szemekkel.

 

A SZABAD, ÖNFELEDT JÁTÉK

Miről is szól tulajdonképpen a gyermekkor, ha nem másról, mint magáról a játékról? A játék az, amely felkészíti a gyermeket az életre,  ez segít önmaga és a világ felfedezésében, saját képességeinek kibontakoztatásában. A kisbaba elkezd játszani a körülötte lévő érdekes tárgyakkal, megtanulja használni a kezét, elkezd játszani a szabadban, rajzol, alkot és fölfedez. A játék olyan, mint az első néhány lépés, nem más ez, mint szárnypróbálgatás, melyet a megismerés vágya vezet. Mikor két kisgyermek papás- mamást játszik, egy kislány babázik, vagy egy kisfiú autózik mindnyájan az eljövendő felnőtt életben betöltendő szerepeikre, feladataikra készülnek fel a játék segítségével. A legtöbb játék az idősebbek utánzásán alapul, a kicsik utánozzák szüleiket, nagyobb testvéreiket. Ha egy kisgyerek feltétlenül azzal szeretne játszani amivel éppen idősebb testvére is játszik, akkor minden valószínűség szerint csupán az a gondolat vezérli, hogy neki is el kell fedeznie, meg kell ismernie azt a valamit, amit egy nála tapasztaltabb személy már használ és ismer. Ilyenkor persze az a legjobb ha a természet rendje szerint hagyjuk, hogy kipróbálja azt a nagyon érdekes valamit, miközben mellette maradunk és figyeljük, támogatjuk. Semmiképp se vegyük el gyermekünktől a szabad, önfeledt játék örömét, hagyjuk, hogy minden újat kipróbáljon, ne korlátozzuk a fantáziáját mert annál jobb, minél többet, vagy többfélét játszik. A játéknak nagyon sok fajtája van, ilyen például a szerep játék is, amikor a gyerekek különböző emberek, állatok és egyéb lények bőrébe bújva játszanak el történeteket, vagy amikor ehelyett figurákkal bábozzák el az ugyancsak a saját fejükből kipattant meséket. Ezeknek a játékoknak hatalmas szerepük van az individuum kialakulásában és abban, hogy a gyermek tisztázza magában a világban elfoglalt helyét. A játékok alatt  gyermek gyakran kiabál, színészkedik a hangjával, s nem egyszer ismétli egy-egy nemrég elhangzott veszekedés momentumait. Ez nem véletlen, hiszen az átélt dolgokat is gyakran játékon keresztül dolgozza fel. Láthatjuk tehát, milyen fontos a játék a gyermek számára.

 

AZ E.CS.N-BEN:

A gyereknek bőven jut idő a szabad játékra, az óvónő hagyja, hogy a játék magától kialakuljon. Ha ez mégsem menne, akkor segít megtalálni valamit, amivel a gyermek játszhat, beindítja a játék menetét. A napköziben nagyon sok olyan játék van, melyek különböző képeségeket fejlesztenek: összeépíthető vonatsínek bábszínház, méhviasz kréták és még számos érdekes játék, több korosztály számára.

 

 A TERMÉSZET KÖZELSÉGE:

Napjainkban sajnos a gyerekek sokkal kevesebb időt töltenek a szabadban, mint régen, s ez nem nevezhető pozitív változásnak. Régebben a gyerekek szabad idejük nagy részét odakint töltötték, a friss levegőn, s ezt örömmel is tették. Ám az elektronika megjelenése egyre több gyereket kötöz a fotelhoz, s ezek a gyerekek elveszítik természetes életkedvük és életenergiájuk egy részét. A természet közelsége köztudottan jótékony hatással van az egészségre, nem véletlen tanácsolják ezt olyan gyakran az orvosok. A mozgás, a  fáramászás, a homokozás, a virágszedés, a pocsolyákban való ugrálás olyan élmények, melyeket minden gyermeknek át kell élnie. A gyerekek telve vannak energiával, gyakran tapasztalhatjuk, hogy sokkal mozgékonyabbak a felnőtteknél. Ők természetüktől fogva birtokolják azt az energiát,- amit valljuk be- a felnőttek csak kávéivás után éreznek. Ugye nem akarjuk, hogy mindez a bennük lévő energia destruktív módon kerüljön levezetésre? Gyakran látni hiperaktív gyerekeket, akik naphosszat az elektronikus kütyükkel vannak elfoglalva, s ez megakadályozza őket abban, hogy a természetbe kijutva konstruktív módon használják fel energiáikat! A természet ugyanis mindenkit feltölt, megnyugtat és kiegyensúlyoz. Engedjük, hogy gyermekünk megkapja a lehető legjobb lehetőséget és helyet a játékra.

 

AZ E.CS.N-ben:

A gyerekeket minden nap kiviszik a levegőre, ahol a nagy, zöld udvaron sokáig  játszhatnak a bokrok, fák és virágok között. Az udvaron, a természet adta apró, felfedezendő csodákon kívül, csúszda, hinta, homokozó és játékmotorok csábítanak vidám szórakozásra.

 

 

EGÉSZSÉGES ÉTELEK:

A természet számos egészséges tápanyagban gazdag élelemről gondoskodik számunkra. Ezekre a gyerekeknek különösen nagy szűksége van, hiszen fejlődő szervezet az övék. Jövőbeni egészségük nagyban függ attól, hogy fiatal korukban mivel táplálkoznak. Sok ember étrendjéből kimaradnak nagyon fontos zöldségek, gyümölcsök és gabonák. Mint azt sok helyről tudhatjuk a zöldségek és gyümölcsök nagyon egészségesek, hiszen vitaminban és rostokban gazdagok. Ugyanez vonatkozik a gabonákra, melyek, ráadásul a mellet, hogy tartalmazzák a szükséges fehérje és kalcium mennyiséget, nagyon laktatóak is. Fontos lenne, hogy ezekből több kerüljön terítékre, hiszen a gyermekek szervezetének óriási szűksége van rájuk. Mindegyik zöldség, gyümölcs és gabona más- más fontos vitaminokat és anyagokat tartalmaz, némelyik olyat is, ami más élelemben alig, vagy egyáltalán nem lelhető fel. Gondoljuk csak végig hányféle zöldség és gyümölcs létezik, s ezekből milyen keveset fogyaszt a legtöbb ember. Gabonákból pedig hét fő fajta létezik, ezek nagyon fontosak és egészségesek, köztük található például a búza, amely nélkül nem lenne kenyér. Ismert még közülük a rizs, de vannak kevésbé ismertek is, árpa, rozs, köles, hajdina, zab. Ezeket számos ételhez fel lehet használni, különlegessé tehetnek minden ebédet. Fontos az is, hogy a teljes kiörlésű lisztben több a tápanyag, ezáltal egészségesebb. Nem véletlen kezdenek egyre több barna kenyeret vásárolni az emberek. Minden évszakban másfajta növények teremnek, s legjobb mindig az adott évszakban termő, lehetőleg hazai zöldségeket fogyasztani, hiszen a természet azt adja, amire az embernek leginkább szűksége van. Szerencsések vagyunk, mert hazánkban nagyon sok fajta, jó minőségű növény terem. Becsüljük hát meg amit kapunk tőle és tegyük magunkat-és persze gyermekeinket is-egészségesebbé az ajándékai által.

 

AZ E.CS.N-ben:

Mindig az idénynek megfelelő zöldségeket és gyümölcsöt ehetnek a gyerekek. Az ebéd mindig különféle gabonákkal készül, a kenyér pedig teljes kiörlésű, barna kenyér. Azon kívül, hogy az ebédek fontos részét képezik, a zöldségeket frissen, a kenyér mellet is ehetik a gyerekek. Az óvónő sokszor vág fel almát, csicsókát, céklát és répát a kicsiknek, ezekből csemegézhetnek, ha a két étkezés között megéheznek. Az itt ehető sok finom zöldség és gyümölcs sokszor azokkal a gyerekekkel is megszerettetik magukat, akik eddig nem voltak kifejezetten a rajongói. Ez azért lehetséges, mert a gyermekek ízlését tulajdonképpen a környezetük alakítja(ez is az utánzás elvén alapul), ha tehát hamar megszerettetjük velük az egészséges ételeket, akkor valószínűleg sokkal kevesebbet fognak betegeskedni.

 

MEGSZOKOTT NAPIREND:

Még a felnőtteknek is nagyon fontosak a szokások, a rutinok. Hát még a gyerekeknek, akik sokkal inkább keresik a biztonságot a világban! Minden szülő tudja, hogy nem nevelheti a gyermekét szabályok nélkül. Kell, hogy legyen valami, amibe a gyerek kapaszkodhat, amihez alkalmazkodik. A lefekvési határidő nem ugrálhat rendszertelenül, az ebédnek meghatározott ideje van, ugyanúgy a fogmosásnak, sőt az ünnepeknek is. Az embernek számtalan ilyen kapaszkodóra van szűksége, ezeket tulajdonképpen ő alkotta magának.( Mi lenne velünk például az idő mérése, vagy a törvények nélkül? Körülvesznek minket a szabályok, s ezekre a gyerekeknek különösképpen nagy szűkségük van. Néha a kicsi gyermek nem érzi magát kellő biztonságban, ha például nem a saját poharát kapja, vagy sírva fakad, ha valamelyik ismerősének furcsán megváltozott a külseje. Az ilyen helyzetek azt bizonyítják, hogy a gyermeknek szűkségük van a megszokott dolgokra, mert csak ezek adnak kellő biztonságérzetet. Sok gyereknek van megszokott helye az asztalnál, vagy éppen plüss figurája, amit mindig magánál hord- ez az örök biztonságot és az otthoni környezetet szimbolizálja, nem nevelhetjük hát rendszertelenül gyermekünket, mert abból mindig csak a baj származik.

 

AZ E. CS. N-ben

A legtöbb óvodában, így nálunk is megszokott napirend van- enélkül a gyerekek nyugtalanabbak lennének, ám így tudnak hozzá alkalmazkodni. A nevelés, a napirend sehol sem jó ha rendszertelen- főként nem egy olyan helyen ahol több gyerek van egyszerre. Így a napirend mindig ugyanúgy ismétlődik, a gyerekek már jól tudják, hogy rendrakás jön a játék után, a levegőn töltött időt pedig az ebéd követi. ha tudnak valamihez alkalmazkodni, az biztonságot ad nekik, így szép lassan egy idegen hely is ismerőssé, biztonságossá válik számukra.

 

Az itt felsorolt dolgokat mind- mind nagyon fontosnak tartom, de ezeken felül az a legfontosabb, hogy a gyermeket békesség, szeretet, és harmónia vegye körül. Jó érzés évről évre átélni, hogy az apróságok örömmel jönnek a napközibe, ahol reggel gyertyafény, füstölők és zeneszó várja őket és ahol az óvónéni ölelő karja segíti a beilleszkedésüket. Köszönöm a bizalmát minden kedves szülőnek, akik legnagyobb kincsüket bízták rám. Az pedig külön elismerés volt, hogy később sokan az egyel fiatalabb csemetéjüket is hozzám járatták.

 

 Niki néni